21 April 2014

Cutie Cake


Aritu sharing ngan Biras I beli Cupcake Maker.
demi lebih murah dan free postage, okeh jom sharing.

semalam baru la masing2 ada masa ak menghadap menatang neh.

masa beli I nak biru.. Kak Lin nak Pink.
ingatkan 2-2 cupcake maker. 
sekali dah bukak baru tau pink tu cutiecake maker. 


yang ni rasa takde hal la.. sebab saiz cupcake dah.

yang pink ni la kitorang cuak. 
cemno bleh tak perasan dalam dia bentuk lain. iskkkkkk
masing2 dah cuak alamak cemana nak buat kek nih??


tapi  dalam 2-2 mesin ada bagi resipi simple neh.

 takpelah.. kite try aje buat. memandangkan Kak Lin dah biasa buat cupcake. marilah kita mintak resepi.
hahahaha poyo2 mintak resepi.
sekali die bagi resepi yang kompem jadik!!!

ni la rahsianya... tepung kek coklat.

200ml minyak jagung dengan susu

4 biji telur yang dipecahkan.. resepi asal campur dengan air.. sukat sampai 350ml.
tapi kak lin soh ubah letak susu aje. takmo air. kalau letak susu dia lagi moist.

so telur 4 biji plus susu 350ml.

mula2 bancuh tepung coklat tadi dengan minyak 200ml tu.
gaul sampai sebati tepung dengan minyak.
then tuang pulak telur plus susu tadi. 


gaul sampai cun...
nak tambah sedap weolls letak choc chip.
siapp!! 

hahahahaha senang kan??
tak payah mixer bagai. bancuh2 mcm nak buat cekodok aje.

Juri masakan dah menunggu kat tepi.
extra susu tu diorang la sebat.

mula2 bentuk tak jadi sebab weolls letak sikit je takut tepung naik kembang melimpah plak kang.
sekali lepas masak cisss tak ensem. 

kali ke 2 kami isi penuh2 ikut level pan tu...
lepas 5 menet dia masak..
wahhhh cantik kembung dia naik yang atas tu mampat sampai permukaan atas.
terus bentuk2 sume nampak gebu2 comel.
alahaiiii esaited gue

yang sebelah atas tu yang jadi..
sebelah bawah tu yang buat first tak nampak bentuk.

tengok...
dalam setengah jam dah siap sepinggan.

share gambar ni kat group wasap diorang kata apesal rentung???
hahaha kongajaqq...
hoii ni kek coklat moist yang weolls nak transform jadi muffin tapi tertransform jadi kiut tauu!!!

balance ada lagi I bawa balik esok buat kat rumah la pulak.

I dah terbekenan ngan cutecake maker kak Lin. kak Lin pon sama sebab senang nak buat. 5 menet dah masak. plus tak melekat langsung plus tak payah guna cup.

I ajak tukar  sebab buleh bawa bekal adeeb pi sekolah.
hahahaha 
kak lin nasib baik la tak kesah.
so terus bawak balik sebelum Kak Lin ubah fikiran. wawawaaa

tepung tu letak dalam fridge aje.
pagi2 pukul 7.40am tadi  keluarkan terus masuk dalam maker tu bakar.
taraaaaa
pukul 8 dah siap 2 bekas bekal Nuqmans.

ni bekas Adeeb.
comey tak?? bekas doremon ni dapat kat Marrybrown masa g genting dulu.

Afiq pon nak jugakkk.
die mana boleh tengok aje kek2 ni...
nak jugakkkk 

nanti bila2 free boleh buat yang ada filling kaya ke.. stoberi ke...
cekodok pisang ke.. kek pisang ke..

hihihh semangat sikit tengok bentuk2 ni.
Adeeb awal2 dah cop...
nak muka orang tau bu!

iyolahhhh
yang muka ibu takmo??
die sengih2 kerang busuk lak. nampak beno takmaunye...

cittt ibu ko jelita tau takkk!!!!

No comments:

Zikrullah feat Nuqmans

Copyright 2013 | Templates Reserved for Lurve Nuqman's | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™