19 November 2015

Mari Menyotong


salam..

hari-hari aku bukak blog ni.
tapi tetap tak post ape-ape..
balik-balik blogwalking baca cerita orang aje.
hahahahaha

ala.. kang hari-hari update kang korang tak rindu pulakk..
cerita banyak.. tapi tak ter type la pulak..
kakakakaka
padahal aku pemalas.

aku ngan Ajim menceburi bidang bisnes baru la pulak...
bisnes menyotong. hahaha
esaited korang ye ibu ngan ayah nak menyotong.

baru-baru ni kitorang pi banting beli barang Plastik. then singgah 1 kedai makan ni minum ABC. kat situ ada jual Stong Raja. saja aku gatai order sebab aku memang suka seafood. eh sedapla pulak. yang aku beli kat Putrajaya takdela sedap camni rempah dia.

dengan takde pengalaman dan takde info teros berani mati  kami pi ambil pakej Sotong Raja RM3500 then terus menjual kat Konvo USIM sewa booth share dengan angah sorang RM600..
 tapak dah ada pakej dah ambil tetiba dapur tak ada pulak. sampai lambat dari taiwan. citt.. kena beli dapur lain la nampaknye.
cari-cari dapur dapat harga RM2000. then bahan-bahan mentah dalam RM1000 pulak.

sales 4 hari kat konvo dapat RM1500. hahahahaha
ngam-ngam lepas kos bahan mentah dengan sewa aje. modal pakej dengan daput tak lepas.
hurmm takpela... bahan mentah banyak lagi boleh simpan. nanti jual dapat top up lagi. 



last weekend kitorang tumpang sebelah kedai angah kat Nilai 3 jual sotong Raja. guna bahan mentah aritu. so tak keluar modal la.
Alhamdulillah sales boleh tahan. yang penting sewa tak payah bayar. hahaha
rasanya nak berniaga tetap kat situ.


sotong raja ni dah lama ada dalam pasaran. tapi tak se famous Ayam gunting. ramai lagi yang tak tau.
aku ni memang minat meniaga. so berpenat lelah sikit-sikit takpe.. janji puas hati dapat berniaga.
jual pon tak mahal. sekor RM9 aje.
sedangkan aku pi makan kat banting seekor RM10.

tapi sotong ni banyak saiz. lagi besar lagi mahal. aku jual yang saiz L. 
meh datang stall kami berdepan pasaraya Tong Hin nilai 3.
terletak di antara kedai Sakaa dan 7-eleven.
sabtu pukul 11-6.30
ahad 10.30 - 6.30 
inshaAllah tiap-tiap minggu ada kecuali ada kenduri ke.. or ape2 hal kitorang tak meniaga la.

Ajim ni macam takut-takut nak mencuba. dia be like.. eh boleh ke? takpe ke? betul ke kita buat ni yang?
aku pulak macam.. Yang, kite beli ni buat ni pahtu camni nak?? ala kalo tak jadi kita buat yang ni pulak...

hahahaa saiko laki bini.. aku jenis berniaga dari kecik so suka menjual macam-macam. tapi Ajim dah kawen ngan aku dari pomen tetiba berniaga. so dia takut-takut sikit. now Alhamdulillah dia dah seronok.. nampak berani dah.. tak payah teman jaga stall dah... panggil customer pon dah tak malu. siap promo kat FB lagi. abih terkejut orang kampung kawan-kawan dia yang memang tau dia ni orang motorsport tetiba menyotong. elok-elok main spanar tetiba goreng sotong. semua tanya banyak kali tak percaya. hahahaha

mentua aku cerita Ajim tu pemalu sangat-sangat. dulu sekolah dilantik jadi pengawas letak jawatan sebab takmo jadi perhatian.
Allah.. macam langit dengan bumi la kitorang.. aku kat sekolah jadi Mawas. eh??

takpa.. takpa.. kita pecahkan kemaluan tersebut..
eh eh ehhh???
ape niiii??
jangan mecaruttt ye!!!!

muahahahahahha

sotong pon dah sama besar dengan Fatih.

ha nengokk tersenyum simpul darling aku menyotong bersama Fatih.
ha korang ape lagi??
meh datang Nilai 3 menyotong dengan kami.

kahkahkahhhh

eh sedap tak??
mestila sedappp..

liat tak??
korang biasa makan sotong putih tu tak??
haa sotong tu la... bukan sotong merah kurita tu.. sotong tu aku pon tak suka..
macam makan selipar bak kata Ajim. hahaha
so jawapannye.. sotong ni tak liat

nak beli mentah masak sendiri boleh tak?
tu bergantung kepada stok sotong yang kami ada. boleh pm aku kalo nak check stok dan harga ye. tapi aku bagi sotong aje. tepungnye tak jual. korang boleh buat sotong king masak sambal. pon sodappp

akhir kata..
marilah kita saling menyotong!! 
eh??

tu Fatih kata.

kan Fatih kann?? 

betoi.. betoi betoiiii
hahahahahaa


6 comments:

misz sheyla said... [Reply To Comment]

saya lg suke sotong dari ayam gunting tu....mcm mne nk jadi franchais nye??cam berminat pulak

Aliah Nuqmans said... [Reply To Comment]

@misz sheyla

saya ambil pakej dari branch banting.
boleh search Ali Mart Frozen

intandayani said... [Reply To Comment]

weh bangga aku ade kawan cenggini..aku laki bini mmg suka sgt ngan sotong ar-azmeel ni..tp ape ke jauh beno tempat niaganya?

Aliah Nuqmans said... [Reply To Comment]

@intandayani ala kat putrajaya takbleh bukak stall sesuka hati.
tapi inshaAllah weekdays nak bukak kat putrajaya jugak. tengah carik tapak.
tunggguuu....

ain.ya.nun. said... [Reply To Comment]

Memang sedap sotongnya, tapi nak ke Nilai 3 tu bercinta ya ampunnn

Aliah Nuqmans said... [Reply To Comment]

@ain.ya.nun. mehla kita bercinta.. mehlaa mehlaaaaaa mehlaaaaaaaaaa

pahni ade muvi aku kau dan sotong. kah3

Zikrullah feat Nuqmans

Copyright 2013 | Templates Reserved for Lurve Nuqman's | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™