05 March 2014

Air Fryer

Disember lepas I ada beli Air Fryer dari UK.
huuuu shopping sampai ke UK kauuu
hahaha
on9 aje.. skang sume di hujung jari. kat Malaysia ade.. tapi price die boleh tambah beli sepasang kasut lagi.
I pilih Philips sebab die ada 2 years International waranty.
maka kalau ada kerosakan tak payahla menganto balik ke UK.
anta kat Philips Malaysia aje sudahh
beli dari page Shopping di UK
masa tu price die RM670.
price Malaysia... aritu offer paling murah RM950.
kalau tak Offer Rm1200.
kat UK tentulah separuh harga. cuma lambat la sikit dapat.
kena bayar deposit sikit lepas tu bayar beberapa kali asalkan bila barang sampai mesti dah habis bayar.
so tak terasa sangat la keluar duit sampai dekat 700 kan. barang sampai kat Bangi boleh self pickup aje. sape2 yang jauh boleh suruh pos. 
I order hujung bulan 9 camtu. bulan 12 dah dapat huuuu esaited
kat situ tengok ade resit die dalam Pound. convert duit kite dalam RM5++ aje. gile la murahhh
tapi I beli ni kire puas hati gak.. sebab segala urusan shipping ngan kastam sume die settlekan. barang terima dalam keadaan elok. bayar pulak sampai 3-4 kali.
die caj dalam RM150 aje pon nak bising ke?
dapat buku resepi 
taraaa ensem takkk??
setelah sekian lama baru la gedik nak share info pasal menatang neh.
Air fryer ni konsep die goreng tanpa minyak. 
pakai udara panas yang die rolling dalam bekas tu aje.
tapi ajaibnye makanan masak sekata sampai ke dalam. dah tak payah deep fryer dah. jimat minyak..
yang penting makanan tak berminyak dah.
dah macam ayat orang minyak dahh
benda ni memang sangat2 membantu I kat dapur. sebab macam2 I boleh masak.
macam konsep Oven pon iye gak.
bukan setakat boleh goreng fast food aje tau. nak bakar macam2 pon boleh. Aritu I dalam pantang I bakar ayam dalam ni aje. bestttttt
boleh jugak nak bakar kek n apa2 yang melibatkan bakar2 n goreng ni memang superb la.
aritu nak goreng ayam malas. lumur kunyit ngan garam macam biasa.
terus sumbat dalam air fryer.
masak sesedap rasa aje tetiba rasa macam ayam bakar. 
sejak tu ikan bakar daging bakar. sume tala. hahaha
ni 2 hari lepas malam2 tetiba lapar. nak makan nasik jam dah pukul 10.
ok mengunyah ringan2 sudah..
erkkk ringan ke ni?
disebabkan die panas.. maka makanan tengah beku2 tu selamba aje I masukkan.
kalau nak goreng kena tunggu lembut dulu. yang ni tak payah.. wap panas die tu akan lembutkan frozen food tu dulu kemudian masak. jimat masa nak tunggu lembut
kita boleh adjust suhu sehingga 200C. tapi I slalu guna 160C aje. tak panas sangat tak slow sangat.
timer ikut sesuka hati. tapi ada panduan situ ayam brp menet nugget brp menet.
frozen food brp menet.
stended masak dalam 15-25 menet aje.
agak2 kurang masak or garing putar lagi timer tu.

lepas sumbat sume I bleh tinggal jap pi naik tingkat 6 amek Adeeb balik tuisyen.
sonang kojo den
ok kaler dah gold.
sape suka rentung2 sikit tambah masa lagi

yang kecik2 ketul tu Crab Nugget. I jumpe kat Tesco. selama ni tak tau ada crab Nugget. sian tak I? hahaha
eh sodap la.. dalam lembut.. luar rangup2.
Nugget tu lama I tak beli. dekat setahun. sebabnya tiap kali goreng melekat.
sapa penah beli Nugget Ramly memang tau la die punya tahap melekat tu. kadang2 tak melekat tapi serdak2 die tu punye la banyak. buat kotor minyak aje. sekian lama I tak beli nugget ni tau. sakit jiwa time menggoreng.
arini beli balik test.. suke3... tak melekat. masak sedap je sampai dalam. 

ni la crab nugget tu.
lepas ni boleh beli lagi.

nak share ngan uolls jugak ada kordial kurma keluaran Power Root.
ke uolls dah tau? I kan selu ketinggalan ketapi. hahaha

ni pon tau sebab Ajim selalu minum kat rumah die. bila dah kawen die soh I cari nak bancuh kat rumah.
die tau minum aje.. tanya mak die cakap beli kat Giant.
rm10.90 sebotol. tak payah letak gula.. terus letak air sejuk n bancuh.
setakat ni jenguk2 kat Tesco ngan Mydin takde jual pulak.
pergi kat Aeon Big alamanda pon tak jumpe.
payah jugak nak cari neh..
kat Giant pulak selalu cepat habis.


sape2 tak suka kurma boleh amalkan minum air kurma ye.
kalo pregy lagi nak jadikan amalan harian neh...

wehh skang ada promosi laaaa...

mak ajim dah order 1. hehehe
i tunggu ada budjet sikit nanti nak beli untuk Mak I pulak.

uolls beli la... 
jimat minyak.. makan makanan tanpa minyak senang kerja kat dapur tu.
like page Shopping di UK (klik)
then PM die nak order. bayar deposit kat die skali bagi detail yang die nak.
then bayar balance sebelum barang uolls landed kat Malaysia.

eh.. gaya promot macam ada share aje kan?

takla.. suke.. die antara page barang UK yang jual murah gak.
banyak barang pelik2 yang ada
pilih aje..



5 comments:

JeffreyShockley said... [Reply To Comment]

However, we went left and tried baking muffins instead. here

larry mapp said... [Reply To Comment]

Chain Saws Direct has listed the best electric chainsaws. You can sort the list by best-sellers, top-rated, or expert-recommended electric chain saw models. Esther Zimmerman

larry mapp said... [Reply To Comment]

Cut back on excess calories and fats by using these air fryers, and keep the great taste of a fried meal without sacrificing health. Kent Potter

Aron_ Seo said... [Reply To Comment]

The Philips Airfryer is a new type of deep fryer that cooks fried foods without using any type of oil. There are a lot of features and benefits that come along with it that you must know about. Come and see how you can start leading a healthier lifestyle by reading this information. what is air fryer

Dave said... [Reply To Comment]

Great recipe!thanks

Zikrullah feat Nuqmans

Copyright 2013 | Templates Reserved for Lurve Nuqman's | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™