12 December 2012

12.12.12.

 fuyohhh
lawa date arini.
ari spesel untuk my siblings & I.
sebab...

I menikah pagi ni. Besday Ibunda tercinta kami. Puan Asiah Binti Mohd Long.

buat wish panjang2 pon xbest gak.
mak I tak baca blog I.
life die simple jek..
kalo tak bukak warung, die g merayau tak pon kalo tak larat baru la dok umah.
sebab tak bleh nak wish.. I nak share cite mak I la.. sebab die role model untuk I besarkan Nuqmans harini..

Since I was 9th Mak la yang berperit jerih besarkan kami adik beradik lepas arwah abah meninggal sebab Kanser Usus. She was left with 6 child yang sumenye masih bersekolah. Along nak amek SPM. Adik plak darjah 1. mase tu.. I darjah 3. Mak hanya suri rumah..
so bleh bayangkan la pitam mak nak harung sume tu sorang2. 

Masyarakat 20 tawon lepas. Pandang Janda ni macam Parasit tau. Menolong taknak.. menyusahkan lagi ade. Tak cukup pandang sinis, tambah plak fitnah ngan umpatan pihak yang mengambil berat. Dulu mak nak keje kilang, arwah wan tak bagi. Sebab orang tua2 dulu pandang pompuan keje kilang ni cam pompuan murah. Sebab orang keje kilang ni kan kene keje syift. Duduk rumah tak tentu masa dapat lak syift petang. balik rumah da 12am. dapat lak syift malam. sepanjang malam tak balik. Pantang tak balik aje dikate la keje ntahapehape. Nauzubillah..
Arwah wan takmo anak die kena kata macam2 so die tak bagi keje kilang. Nak taknak mak bukak warung kecik kat tepi pantai. Alhamdulillah.. ade gak orang lepak2 tepi pantai tu menyinggah bagi rezeki kat mak. Tapi one day mak kene serang ngan sorang bini nelayan kt kampung tu. Sebab laki die datang minum kopi O 60sen kat warung mak. Dikatenye mak menggatal ngorat laki die. huuu... manusia ni kan.. dah iman tak kuat kat dada. tak yakin dengan kelebihan diri sniri tak yakin dengan Qada dan Qadar Allah.. Memang fikiran pon jadi cetek la..
Mak takleh buat ape2 pon dengan senang ati. ade aje macam2 cerita keluar. 2 tahun lepas tu mak kawen lagi. Kami adik beradik lak tensi. fikir mak dah tak sayang kat arwah abah. positifnye dari situ. sume mulut2 yang mengata mak senyap dah. mak da boleh carik makan dengan tenang. tapi kami plak yang tak suke mak kawen lain. Payah gak mak nak bukak ati kami. Mak kawen masa anak2 da besar. Da tau ayah masing2. cemno nak trima ayah baru??
 Sepanjang I sekolah.. tak penah nampak mak nangis. (Kecuali tengok cite industan). Last tengok mak nangis masa Arwah Abah meninggal. Mak plak jenis kasar. Dibesarkan dalam masyarakat Jawa memang kasar. cakap ngan mak bapak pon Aku. (Cakap ngan Tuhan Aku takpe plak)hahah.. Bahasa penyayang mak memang jarang la kami nak dengar. kami tau mak ego. sembunyi ayat2 cinta die dalam hati aje.huhuhhh..
Da besar dan ada keluarga sendiri ni. baru kami bukak mata tentang hari lepas. Terima kasih Allah sebab temukan mak dengan jodoh baru. Kami jarang ada kat umah. balik pon wiken. or time cuti. Tu pon kalo ade xtvt tak balik. pospon next week baru balik. Kami 6 beradik. ramai.. tapi jarang dapat balik. kalo balik pon kejap2 aje.
Abah la yang jaga mak sekarang. yang layan mak nak g jalan2. sama2 meniaga ngan mak kat warung tu. jadik dreba mak. ilangkan sunyi mak. I syukur sangat2.. abah jaga mak dengan baik. rasa berdosa plak kat abah dulu tak suke ngan die. huuu..
kami da beso ni baru gak nampak yang mak sebenarnye sayang lagik kat arwah Abah. selalu cerita pasal Arwah Abah. selalu puji Arwah Abah. Dan I tau.. mak rindukan Arwah abah jugak kenkadang.. tapi tak cakap aje.
sekarang mak da ade heart feeling.. bahasa centa mak tu da boleh nampak. hujung minggu call tanye balik tak? mak nak main ngan cucu. kadang2 kami buat seperais.. serentak balik 6 beradik jenguk mak. dari dok topang dagu kat meja warung tu.. tros berseri muke mak. abah pon tegur "ai, tadi bukan ke tak sehat??" mak plak tersipu2.
Alhamdulillah.. doa mak makbul. Anak2 mak ada kehidupan masing2 tak susahkan hati mak dah. Skang Mak dah ade 12 orang cucu yang buat rumah mak riuh rendah. Skang senyum mak dah lebar dan ikhlas. Tak macam senyum kelat yang I tengok 20 tahun dulu. =)

Jenuh kalo nak bercerita panjang pasal Mak I. 2000 post pon tak abeh cite pasal mak.
Mak slalu bising kalo kitorang takde keje tetap. I tau.. mak taknak anak die rasa ape yang die rasa dulu. Alhamdulillah.. dugaan pada mak tu jugak buat I kuat besarkan Nuqmans arini.
kadang2 rasa bila jatuh.. I nak terus duduk.. nak melutut pon dah tak mampu. tapi Nuqmans cuma 2 orang.. takkan I tak boleh lebih kuat.. sebab mak kuat besarkan kami 6 orang. Fikir pasal mak buat I boleh berdiri semula.. InsyaAllah dengan doa mak.. I boleh berlari..
lawa tak mak I? pengamal HKCC tu.. tengok muke tegang smacam. hahaha
Sempena hari lahir mak ni..
I sedekahkan Al-Fatihah dan Yassin untuk kesejahteraan mak di pagi hari. Hadiah lain nanti eh mak.. *wink*
I doakan semoga Allah permudahkan segala urusan mak.. diberikan kebahagiaan yang hakiki dan dirahmati Allah hingga ke syurga. Amin..

ni gambar awal tahun aritu.
pegi mandi Air panas pedas ngan mak.
hihihh...

 Mak I suke jalan2..
so nak carik tempat best la. ajak mak merayau lagik.
selagi hayat mak ade.. selagi tu I cuba senangkan ati mak. InsyaAllah..



semoga segalanya lebih baik dari semalam..

2 comments:

yusrina said... [Reply To Comment]

Wish happy birthday kat mak ko ye... Smg mak ko sihat dan bahagia hingga ke akhir hayat. Amin.

Aliah Nuqmans said... [Reply To Comment]

maceh yus. amin..

Zikrullah feat Nuqmans

Copyright 2013 | Templates Reserved for Lurve Nuqman's | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™