06 November 2012

Minyak JTX dalam enjin Vtec


Situasi kira2 3 bulan lepas..

I: Din, ko nk try pakai Minyak Hitam best tak? ramai dah pakai. Alhamdulillah hasil die bagus.
Din: minyak ape? aku pakai minyak mahal je. cni punye minyak ntah ape2 ntah..
I: ni minyak mineral la.. xde campur bahan kimia. try r dulu..
Din: xmo la.. aku x caye minyak2 murah ni. aku pakai minyak Motul. mahal tau.. aku pakai enjin Vtec. enjin racing.. kereta lama.. kena jaga. takbleh minyak sembarangan.
I: ler ko mane tau minyak ni bagus ke tak. try la dulu.
Din: nanti2 ler.. (tu ayat sedapkan ati I la sebab member suggest kannn..)

Lepas 2 Bulan.. tetibe dapat BBM mase I tengah Drive

Din: Mi, JTX ade stok x?
I: Ade.. nape?
Din: nak try la.. mmber aku cakap bagus.. enjin ringan n smooth
I: ele aritu aku ckp xmo caye. mentang2 pompuan yg cakap.
Din: mane aku tau.. ni aku nk try la neh.
I: hehe try la.. ramai pakai minyak ni enjin pon bersih tau. die ilangkan sume taik minyak ngan karat enjin.
Din: yeke? nanti aku try dulu la.. (ayat tak caye la tu.. tau dahhh)

dalam pada die pakai JTX tu, I folo up jugak. takut la ade ape2 problem ke hape..
die kata. ok je.. betol la. enjin lancar dan ringan.
tapi kereta die slalu bawak 'racing'. so makan minyak sket.
stakat 4 liter memang tak cukup. kena standby dalam xsampai 400ml lagi utk topup. tapi selain dari tu, enjin best dan takde problem. Makan minyak tu stended la.. minyak xde bahan kimia. 100% mineral. pahtu plak die bawak beracing sape suroh... haha
I cakap minyak ni untuk 10,000 KM. die cam tak caye aje. Minyak Motul die tu.. die bli RM150 pon untuk 5,000KM. so die kate.. tak kesah la.. die nak service macam biase.
aihhh.. rugi la.. JTX ni dah terang2 suggest 10K km.. hurrmm ye r.. I tak tau plak nak berhujah cemno.. cite pasal korset bleh la I goreng die balik. Pasal kereta bukannye pro pon.. die plak memang dealer barang2 kete.. sure la lebih arif.

I plak tak brape nak paham sangat pasal makan minyak ni.
encik gugel kata..  minyak enjin merangkap minyak hitam kereta semakin berkurangan...bak kata pepatah, keta dah makan minyak itam...

Info dari Incik Pomen: **Minyak Motul ni dah di uji pakai kat Trek bleh bawak beracing tahan untuk 12 Jam. dan Motul ni minyak racing yang dikira murah dalam Pasaran**


minggu lepas. Mamat neh g service kereta die. nak tukar timing belt.
tetibe sent pic kat I via BBM tanpa explaination...
So, I replied:

I : Enjin bersih?? =D
Din: yupp, tq ye. pomen tanye pakai minyak apo. haha
I : see... I've told U

malam tu kami jumpe..
senyum lebar aje die cerita pasal enjin die yang bersih tu. yang suprise nye tu... minyak tu die baru pakai 5,000km..
die sniri tak sangka enjin die bersih cemtu. slalu bukak sah2 berkeladak.
hahaha.. nampak beno die xmo ikut suggestion..
orang soh 10k die bantai nak buat 5K jugak.. tak caye punye kes la nehhh...
die kate.. enjin racing memang kene pkai minyak mahal. salah pakai minyak jadik lembap la enjin. silap2 bleh semput. tapi, dalam banyak2 minyak mahal die pakai.. motul, torco, idemitsu, lucas, shell helix sume die try JTX memang paling best la.. dah r murah, enjin ringan.. jadi bersih plak tu. xmo tukar minyak lain lagi dah..
hah.. baru U tau kann?
tu r penangan JTX.



 Ni la kereta Bertuah dapat pakai JTX tu.....
mamat tu tak bagi pulak bagi detail kereta die
sebab Lately banyak kes curik melibatkan kereta Honda


 sape2 lagi yang tak caye pasal testimoni JTX bleh rujuk terus kat mamat neh.

Nama die Din
Sms/ call/ whats app
012-3484670
BBM Pin: 2A6C8AF3

die jugak bleh bagi khidmat nasihat pasal kereta kat uolls..
dealer spare part barang kereta ni..
esp part honda
sape2 dok Area Melaka dan N.Sembilan bleh contact die.
sebab skang die dah register jadi agent JTX.
sape2 nak dapatkan JTX dengan harga murah atau berminat nak jadi Agent JTX pon boleh call die jugak.

selain tu, nak contact I pon boleh gakk..

CALL ME FOR MORE DETAILS :

Ummi Aliah

016-6603741 / 017-2636049 

or  BBM pin: 2A42738C

or email: nuqmans@gmail.com
ummialiah_bahudin@yahoo.com
 
 nak tau info lanjut pasal JTX??
view kat SINI

semoga segalanya lebih baik dari semalam..

2 comments:

Anonymous said... [Reply To Comment]

terbaik umi..itu la kehebatan technology tribology..sayang enjin kenderaan ibarat anda menjaga organ dalaman diri anda sendiri.bg la enjin kenderaan anda dgn vitamin yg sihat..heheehe..Cdm Halim

Aliah Nuqmans said... [Reply To Comment]

btol tu CDM..
beli kereta mahal2 mesti la nak tahan lama. Jaga enjin kereta sebaik mungkin supaya maintenance tak tinggi. =)

Zikrullah feat Nuqmans

Copyright 2013 | Templates Reserved for Lurve Nuqman's | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™