31 May 2012

Demi Masa

 okeh.. ni peringatan buat semua.
esp kat diri I sendiri.
bila dibentangkan fakta dibawah I jadi lebih sedar.
lebih separuh hidup I akan tak bermakna kalau I tak isi dengan perkara yang berfaedah.

semua petikan kat bawah I 'kopi n pes' dari DakPink.
now im sharing it with uolls..
semoga lepas ni kite sama2 dapat mengisi hidup dengan lebih baik.
InsyaAllah..

1hari = 24jam
Satu TAHUN ?
12 Bulan, 52 Minggu, 365 Hari, 8,760 Jam, 525,600 Minit, 31,536,000 Saat.

Secara normal manusia meninggal dunia (tahun)
Purata:
60 th hingga 70 th
(65th)

Carta:
Kebanyakan manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti)
Puratanya manusia meninggal ± 65 th

"Baligh: Permulaan seseorang diperhitungkan amal baik atau buruknya selama hidup di dunia"
Lelaki Baligh ± 15 tahun
Wanita Baligh ± 12 tahun

Usia Yang ada untuk kita beribadah kepada-Nya, secara purata:
Mati - Baligh = Baki Usia, :~
65 - 15
= 50 tahun

50 tahun digunakan untuk apa?

Catatan:
50 tahun, 18,250 hari, 458,000 jam, 12 jam siang hari, 12 jam malam hari, 24 jam satu hari satu malam.

Gambaran kasarnya,
Mari kita muhasabah bersama.

Waktu kita tidur ± 8 jam/hari
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai tidur 18250 hari x 8 jam= 146000 jam= 16 tahun 7 bulan; dibulatkan jadi 17 tahun

Logiknya:
Alangkah sayangnya waktu 17 tahun habis di gunakan untuk tidur, padahal kita akan tertidur dari dunia untuk selamanya.

Waktu aktiviti kita di siang hari ± 12 jam
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai untuk aktiviti:
18250 hari x 12 jam= 219000 jam = 25 tahun

Aktiviti disiang hari: Ada yang bekerja, atau bercinta, ada yang belajar atau mengajar, ada yang sekolah atau kuliah, ada yang makan sambil jalan-jalan dan banyak lagi.

Waktu rehat ± 4 jam
Dalam 50 tahun waktu yang dipakai untuk rehat 18250 hari x 4 jam= 73000 jam = 8 tahun
Rehat: menonton TV, facebook, bloging atau mungkin dihabiskan termenung dengan berangan. ;p

17 tahun + 25 tahun + 8 tahun = 50 tahun

Nampak?
So, bila masa beribadahnya?

Padahal Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud;

"Tidak Kuciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu".

Maut datang menjemput tak pernah bersahut, Malaikat datang menuntut untuk merenggut, Manusia tak kuasa untuk berkata-kata, Allah Maha Kuasa atas syurga dan Neraka, sampai masa, terimalah habuanmu seadanya.

Memang benar, menuntut ilmu itu ibadah, kalau niatnya untuk ibadah, tetapi kebanyakannya belajar agar mudah mencari pekerjaan.
Sekiranya belajar itu tidak membantu menambah pendapatan kita, kita tidak akan belajar.

Memang benar, bekerja mencari nafkah itu ibadah, tapi bekerja yang bagaimana?
Ramai orang bekerja untuk hidup bermewah-mewahan dan amat kurang sedekahnya. Jarang ada yang menolak untuk dipuji dan dipuja tatkala berjaya.

Lalu Bila Nak Beribadah?
Oh! mungkin solat 5 waktu itu dianggap sudah mencukupi?
Kerana kita fikir,solat wajib besar pahalanya, solat amalan pertama yang dihisab, solat jalan untuk membuka pintu syurga.
Benarkah solat kita itu mencukupi dan diterima?

Berapa banyak solat kita dalam 50 tahun???
1 solat = ± 10 minit, 5x solat = ± 1 jam
Dalam waktu 50 tahun waktu yang terpakai untuk solat = 18250 hari x I jam =18250 jam= 2 tahun

Kesimpulan
Waktu yang kita manfaatkan dalam 50 tahun di dunia cuma 2 tahun untuk solat. Ini kalau yang solat 10minit, kalau solat macam ayam patuk tanah tu pula macamana?

2 tahun dari 50 tahun kesempatan kita, itupun belum tentu solat kita bermakna berpahala dan di terima.
Dan sekiranya pahala solat kita selama 2 tahun tidak sebanding dengan perbuatan dosa-dosa kita selama 50 tahun; dalam percakapan kita yang selalu dusta, baik yang sengaja ataupun tidak, dalam pertuturan kita yang sering mengguris orang tua kita, dalam harta kekayaan kita yang selalu kedekut terhadap orang fakir, dalam setiap perbuatan kita yang selalu bergelumang dosa.

Logiknya,
Bukan satu yang mustahil kita umat akhir zaman akan berhamburan di neraka untuk mendapatkan balasan kelalaian.
Terlalu banyak masa yang terbuang percuma selama manusia hidup di dunia dan semuanya itu akan menjadi bencana.

Penyelesaian:
Tiada kata terlambat walaupun waktu berlalu cepat, isilah ia dengan sesuatu yang bermanfaat.
Ingatlah negeri kita, AKHIRAT.
=)



semoga segalanya lebih baik dari semalam..

24 May 2012

melaka coral wonderland

Jom layan pic kami kat coral wonderland.


Kami bli tiket promosi kat streetdeal. Sume org dapat tiket separuh harga. Memang berbaloi sgt. Seronok layan Adeeb yang serba nak tau tu. Afiq plak kalo benda tu tak bergerak memang die tak heran.


Kat cni kite bleh bagi makan anak jerung. 1 bekas 10hengget. Alahai..... Bekas cinonet aje. So bagi I mahal.la. Huuu


Tunggu Afiq beso plak ibu bawak datang lagi ye.


Published with Blogger-droid v2.0.4

kursus MsVisio 2010





Baru abeh 3 ari kursus ICT anjuran MOF.

Dapat buku rujukan bernilai rm90++

Dan sijil dari Microsoft.

Banyak ilmu I dapat hasil dari kursus ni. First time dengar nama mmg pelik. Da kenal tros jatuh cinta.

Dengan Visio kite boleh wat maps, Layout plan,  ogrn chart ngn banyak lg.. Best lah... Pasni bleh wat kad raye cantik2 bagi kat mak. Huuuu

Eh, raye? Arkkk pose x abes ganti lagi. Mgu depan start mission lagik. Gigih mengganti sekali plus pose sunat.

Harap2 Allah terima. InsyaAllah...

Uollls da ganti puase??

Published with Blogger-droid v2.0.4

18 May 2012

Because I miss U

Sentap gak dengar lagu ni.
scene dalam Heartstrings bile dedi die meninggal..
lagu dah la sedey. bace lak lirik die.
waaa.. I nanges.
btol2 ingat kat Arwah Abah.
esp ayat last tu.
my last confession..
I Love U abah..
can u hear It??



Because I miss you
Alway the exactly same sky and always the same day
Only thing that is different is that you are not here

I thought I’ve let you go. Without anything left
No, no. I still haven’t been able to let you go

Longing for you, I am longing for you. 
Because I am longing for you, I call you and call you by myself everyday
Missing you, I am missing you. Because I am missing you, 
now I just call out your name like a habit. Even today

Day by day, I feel like I am dying, so what could I do?

Love you, Love you. I love you. 
Without even being able to tell you these, I’ve had to let you go like that Sorry, I am sorry. 
Can you hear me? Could you be able to hear my late confession?
I love you.


sebenarnye Arwah Abah meninggal mase umur I 9 tahun.
so mase tu tak reti lagi meluahkan perasaan berkasih sayang.
sekarang, I luahkan dengan bacaan Alfatihah dan Yassin untuk Abah.
semoga Abah tenang di sana.
InsyaAllah..
semoga segalanya lebih baik dari semalam..

Isu rumah tangga Adi Putra


Semua orang da tau pasal Isu Adi Putra turun ke Mahkamah syariah Kuala Lumpur ekoran kes rumahtangga beliau yang retak menanti belah.
chewahh ayat powerr..

I tau pon dari blogger fren I, makbed.
sejak tu terbace banyak gak story pasal diorang ni kat paper2, ngan blog post bloger lain.
okeh.. jodoh pertemuan kan di Tangan Tuhan.
sekuat mana kita bertahan, kalau Qada & Qadarnya begitu tak perlu dipertikaikan lagi.

Yang I sentapp sangat ni bile majoriti post  atau report pasal diorang ni dok komen dan carik.
sama ada pasal orang ke 3.. atau pasal xde anak.
eiii...
geram.
pasal orang ke 3 tu adat manusia kalo tak menyibuk, tak menggoda, tak tergoda atau ternoda oppss
lumrah la tu.. manusia. tapi Ady dah cakap bukan pasal orang ke 3.
ntah2 pasal orang ke 8 ke, 9 ke, ke 15 ke.. sukati die la.

kan die da cakap, sebab tak sefahaman.
sefahaman ni banyak maksud..
so uolls yang skola tinggi lebey 2 tingkat tu mesti buleh huraikan dgn panjang lebar kan??

tapi kenape kalo tak sentuh pasal anak tak bleh ke?
example..
Adi Putra dan Aida berkahwin pada 14 April 2006 dan tidak dikurniakan cahaya mata apabila wanita berkenaan sering kali mengalami keguguran.
ni post dari paper online yg agak femes tau..
memang sentap btol.

'bila wanita berkenaan sering kali mengalami keguguran'.
tetiba jadi macam si bini lak salah bile byk kali gugur ye?
pasal anak ni kuasa Allah..
sekurang2nya kite tau die boleh mengandung.

kalau I jadi Aida tu.. memang sedey la. dengan post orang tak skola macam tu.
semua orang nak yang terbaik.
tapi Allah jugak yang tentukan kita 'terbaik' dari segi ape.

harap2 ape pon jadi kat diorang,
kite2 ni doakan yang terbaik jela ye.


diorang belum cerai lagi. baru failkan kes.
so ade harapan nak diselamatkan selagi belum gugurnya talak.

sebagai peminat setia Adi Putra. I doakan segala yang terbaik buat beliau dan Isteri. Amin.


semoga segalanya lebih baik dari semalam..

17 May 2012

Quotes

Post ni I salin dari frenlist I kat FB.
setuju 80juta kali untuk stetment yang I xtra large kan tu..
=)

♥Seseorang yang sentiasa bergurau senda di hadapanmu,
Ketahuilah dialah seorang pemurung tatkala sendirian.

♥Seseorang yang sentiasa menyuntik kata-kata semangat dan perangsang kepadamu,
Ketahuilah tatkala itu dia sedang menyulam hatinya yang retak seribu.

♥Seseorang yang sentiasa kelihatan kuat di hadapanmu,
Ketahuilah dialah yang sentiasa mengadu lemah di hadapan Tuhannya.

♥Seseorang yang ketawanya menceriakan harimu,
Ketahuilah tatkala itu dia sedang membalut duka di dadanya.

♥Seseorang yang sering memberi hadiah kepadamu,
Ketahuilah dialah insan yang tidak pernah mendapatkannya.

Sekiranya benar cinta, mestilah hendak bersama hingga ke syurga.
Apa-apa yang membawa ke neraka, itu bukan cinta namanya.♥‿♥
☻♥ ☻
/♥\./█\
.||. .||
Mari kita selami erti cinta yang sebenar.❤❤❤


semoga segalanya lebih baik dari semalam..

Zikrullah feat Nuqmans

Copyright 2013 | Templates Reserved for Lurve Nuqman's | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™